Yaşa Göre Normal Kan Şekeri Aralığı Nedir?

admin

İnsanlara diyabet teşhisi konduğunda ilk soruları şu olur: Kan şekeri seviyeleri ne olmalıdır? Kan şekeri veya şeker seviyesi, kandaki glikoz miktarıdır. Glikoz içeriği, yediğiniz yiyeceklerden gelir.

Yaşı ve cinsiyeti ne olursa olsun sabahları herkes için sağlıklı bir kan şekeri seviyesi 100 mg/dl’nin altında olmalıdır. Bununla birlikte, her insanın sağlık geçmişi ve vücut işlevi benzersiz olduğundan, kan şekeri seviyeleri diyetlerine, kullandıkları ilaçlara ve diğer faktörlere göre değişebilir.

Düşük veya yüksek kan şekeri, prediyabetik ve diyabetik durumlarla ilişkilidir ve tıbbi müdahale gerektirir.

Kan Şekeri Düzeyleri – Genel Bir Bakış​

Kan şekeri düzeyleriniz, yaş, cinsiyet ve yatkınlık veya ailede öyküsü gibi birçok faktöre bağlı olarak yüksek, düşük veya normal olabilir.

Mg/dL, kandaki şeker veya glikozu ifade eden değerdir. Normal şeker seviyesi 90 ila 100 mg/dL arasındadır. Genellikle gündüz ve gece dalgalanır. Ancak bazen, yüksek veya düşük kan şekeri seviyeleri, tıbbi müdahale gerektiren sağlık durumlarının belirtileridir.

Bu gibi durumlarda, kan şekeri düzeylerinde , egzersiz, ilaçlar ve patolojik süreçlere yanıt olarak ortaya çıkan dalgalanmaları gözlemlemek için kan şekeri takibi esastır.

Yaşa Göre Normal Kan Şekeri Seviyeleri​


Kan şekeri düzeylerini farklı zamanlarda hesaplayabilirsiniz. Örneğin oruç tutarken veya 8 saatten fazla yemek yemedikten sonra test edebilirsiniz. Bunun nedeni, kan şekerinin gün içinde sayısız nedenden dolayı, özellikle yemek yedikten sonra dalgalanma eğiliminde olmasıdır.

Yetişkinler İçin İdeal Kan Şekeri Aralığı (20 Yaş ve Üzeri)​

  • Yemekten 1-2 Saat Sonra: 180 mg/dL’nin altında
  • Açlık: 100 mg/dL’nin altında
  • Tokluk: 100-140 mg/dL

Şeker Hastalığı Olmayan 60 Yaş Üstü Kadınlar İçin Normal Kan Şekeri Aralığı​

  • Açlık: 90-150 mg/dl
  • Yemekten 2 saat sonra: 180 mg/ dl’nin altında

180 mg/dL’den yüksek veya öngörülen sağlıklı aralıktan daha yüksek bir kan şekeri tehlikelidir. Kan şekeriniz 300 mg/dL’nin üzerindeyse, kan şekeri seviyenizi daha güvenli bir aralığa getirmek için acil tıbbi yardım alın.

Not:
Normal kan şekeri aralıkları kişiden kişiye değişir. Doktorunuz sizin için sağlıklı bir kan şekeri düzeyi belirlemek için yaşınız, kilonuz, tıbbi geçmişiniz, aldığınız ilaçlar ve yaşam tarzınız gibi faktörleri dikkate alacaktır. Bununla birlikte, herhangi bir şey yemeden veya içmeden önce normal kan şekeri seviyesi 80 ila 110 mg/dL arasındadır.

Kan Şekerini Etkileyen Faktörler​

Hemen hemen her yaşam tarzı seçimi kan şekeri seviyenizi etkiler. Onlardan bazıları;

  • Sıkı egzersiz, insülin duyarlılığını etkileyerek 48 saate kadar daha düşük kan şekeri seviyelerine neden olur.
  • Stres, kan şekerini yükseltebilen kortizol hormonunu serbest bırakır.
  • Statinler ve diüretikler gibi bazı ilaçlar kan şekerini yükseltir.
  • Diyet ayrıca kan şekeri üzerinde potansiyel bir etkiye sahiptir. Çok fazla karbonhidrat yemek, yüksek şekere neden olurken, protein kademeli olarak aralığı artırır.
  • Dehidrasyon ayrıca vücuttaki daha az su konsantrasyonu nedeniyle glikoz seviyelerini artırır.

Normal Kan Şekeri Düzeyini Korumanın İpuçları​

Şeker hastaları için şeker kontrolü son derece önemlidir. Çalışmalar, kan şekeri seviyesinde sürekli yükselme olan diyabetin kardiyovasküler hastalıklar, böbrek yetmezliği, sinir hasarı, görme sorunları ve daha fazlası için yüksek risk taşıdığını göstermektedir.

Kan şekeri üzerinde kontrol sahibi olmak bu komplikasyonları önlemeye yardımcı olacaktır. İşte kan şekeri seviyenizi kontrol etmenize yardımcı olacak takip etmeniz gereken bazı yaşam tarzı ipuçları;

  • Vücuttaki kan şekerini kontrol etmek için tam, minimum düzeyde işlenmiş ve düşük karbonhidratlı yiyecekler tüketin.
  • Herhangi bir tıbbi kısıtlamanız yoksa haftada en az 150 dakika yapın.
  • Her zaman sulu kalın, bu da vücudunuzun idrar yoluyla fazla miktarda glikozu atmasına yardımcı olacaktır.
  • Kan şekeri seviyesinde ani artış veya düşüşü önlemek için sağlık uzmanlarının talimatlarına göre insülin ve diğer ilaçları alın.

Yorum yapın